В средата на септември 1944 г. съюзническите войски напредват на изток

...
В средата на септември 1944 г. съюзническите войски напредват на изток
Коментари Харесай

Оръжия за масова заблуда

В средата на септември 1944 година съюзническите войски напредват на изток през Франция към границата с Германия. Целта на ХХ американски корпус е френският град Мец, само че има проблем - няма кой да брани линията от 80 км сред града и границата с Люксембург и да подсигурява, че силите на Третия райх няма да предприемат контранастъпление.

Въпреки всичко през нощта на 15 септември шумът от идващи тежки военни машини можел да се чуе далеко, а сред дърветата на близката гора се виждали силуетите на дузина танкове M4. Докато лейтенант Дик Сиракюз и неговата дивизия укрепват позициите си, идва яростно позвъняване от полковник от американската пехота.  

" Какво, за бога става, синко? ", пита ядосано полковникът.

" Какво имате поради, сър? "

" Какво вършат тези танкове тук? Защо не съм известен за идването им? "

Лейт. Сиракюз се пробва да изясни, че няма никакви танкове -  поне не същински.

Но полковникът кипва още повече:  " Знам какво чух! Това бяха танкове, за които трябваше да ме предупредите! "

Сиракюз схваща, че по телефона няма да стане и по тази причина изпратил своя заместител в детайли да изясни на началството защо става дума.  

" Бойната техника " е част от 23-ти отряд на американските спецчасти, чиято съществена задача е да заблуди немските войски, че отсреща си имат мощна войска. Танковете в действителност били гумени фалшификати, а ревът на машините идвал от мошни високоговорители, инсталирани на камион, които излъчвали авансово направени записи. 

" Призрачната войска " трябвало да удържи фронта северно от Мец за 48 часа, до идването на 83-та пехотна дивизия. Но подкреплението се забавило. А с това нараствали опасенията, че германците може да прозрат измамата и да нападат зле въоръжената и малобройна американска войска. " През нощта отивахме в градчето, пиехме в кръчмите и разказвахме истории от нашата " дивизия " - с ясното схващане, че това ще бъде предадено на германците от техните шпиони. Редовно пускахме звука на придвижващи се войски. Бяхме към 1100 души, само че имитирахме две дивизии от 30 000. И германците не посмяха да нападат. Което беше най-голямото самопризнание, че сме си свършили работата ", спомня си Бърнард Блущайн.

 

ПОДБОРЪТ

Специалните сили за илюзия на съперника са основани през януари 1940 година " Предишните опити за илюзия бяха поверени на дребни групи инцидентно подбрани военни. Успехът им затвърди убеждението, че би трябвало да бъдат основани специфични войски, които да бъдат по-добре екипирани и готови да плашат съперника ", написа капитан Фред Фокс, един от създателите на войските. Така на 20 януари 1944 година се основава " Призрачната войска ". Командването й е поверено на полковник Хари Рийдър. Той съумява да събере над 1000 души с артистични и дизайнерски пристрастености, експерти по звука и инженери, които на процедура могат да основат всичко от нищо.

Част от бойците на " Призрачна армия " били набрани от Индустриалната камуфлажна стратегия, стартирала през 1940 година в Pratt School of Art в Бруклин. Сиймор Нусенбаум мъчно се справял като артилерист и когато чул, че набират художници за някакъв боен план, схванал, че това е златният му късмет. " Веднага аплайвах. Отначало не ни споделяха съвсем нищо, тъй като нищо не знаеха. Никой не беше правил нищо сходно до тогава ", спомня си той.

Бърнард Блущайн пък бил студент втора година в Cleveland Institute of Art в Охайо, когато схванал, че в случай че постъпи в това спецподразделение, може да се избави от готовност. " Учихме се по какъв начин да се маскираме и по какъв начин да имитираме военни лагери и бойно съоръжение - танкове, джипове, камиони, дори самолети. Използвахме главно дървен материал ", споделя той.

По същото време друга група от " Призрачната войска " обикаля военните бази на Съединени американски щати, с цел да записва шума на разнообразни въоръжения и напредване на войски и да създава " звукови заблуди ". Записите се смесвали и обработвали, тъй че да звучат правдиво и да пасват на разнообразни обстановки, които трябвало да бъдат пресъздадени - тътнеж на танкове, копаене на окопи, артилерийски огън, придвижване на голям брой бойци и т.н. 

На 2 май 1944 година " Призрачната войска " се качва на борда на " Хенри Гибсън " и през нощта е изпратена без фанфари към фронта. След идването си във Англия камуфлажният батальон получава ново " въоръжение " - надуваеми фалшификати на военни машини, направени от гума. " Обикновено използвахме компресори, а в случай че нямахме такива, и помпи за велосипедни гуми вършеха работа. Ако и това нямахме, ги надувахме като балони - с уста ", изяснява Нусенбаум.

Самолетите и танковете били освен лесни за сглобяване, само че и обезпечили задоволително време на " Призрачната войска " да се посвети на доработката на други детайли на илюзията - да вземем за пример да направи реплики на униформите на войските, които би трябвало да имитира.

 

МАНЕВРИ В БРЕТАН

Малка група от специфичните сили била изпратена във Франция, с цел да оказва помощ на десанта в Нормандия на 6 юни. Но идващите няколко седмици били доста отчайващи. " Голяма част от времето посветихме на проучване на терена, само че се оказа, че в Нормандия е съвсем невероятно да се провежда каквато и да е илюзия ", споделя Гилбърт Селтцер, като си напомня, че в цялата тежка обстановка е имало и комични епизоди: " Веднъж трябваше да пренесем " танк " на нова позиция. Точно нарамихме гумената машина и чухме учуден вик  - локален гражданин ни гледаше и не вярваше на очите си. " Американците сме много мощни, като Супермен!, обяснихме му, а смаяният французин се затича да опише на съседите си за чудото ".

Пробивът идва в края на юли, когато армията на военачалник Омар Брадли разрушава германците и стартира да напредва през полуостров Бретан. Целта на " Призрачната войска " била да заблуди съперника, че американците желаят да освободят целия полуостров, до момента в който в действителност армията на ген. Брадли се придвижвала на юг.  " Призрачната войска " се разделя на четири групи, които да покрият разнообразни краища на полуострова. Придвижвайки се основно през нощта, благодарение на звукозаписите групите основават чувството за мощна атака. Фалшивата артилерия съумяла да задържи вниманието на германците в продължение на три денонощия, като дори била подложена на тежък обстрел от вражеските елементи.

" Макар 23-та дивизия да няма директна заслуга за разбиването на Седма немска войска, тя съществено е объркала визията на германците за обстановката, " написа в формалните исторически източници.

 

СЛЕД КРАЯ НА ВОЙНАТА

23-ра дивизия на специфичните сили била изпратена назад в Съединени американски щати, а Блущайн и Нусенбаум се върнали да си доучат в колежите по изкуствата. Десетилетия наред историята на " Призрачната войска " беше защитавана в загадка -  в случай че сходно поделение потрябва по време на Студената война. Така че участниците в нея трябвало да прибягват до въображението си, с цел да разказват епизоди от   фронтовата линия. 

" Когато ме питаха какво съм правил по време на войната, отговарях, че съм се сражавал с танкове. Което не беше неистина. А и звучеше добре ", споделя през смях Нусенбаум.

Тайната на " Призрачната войска " бе отчасти разкрита през 80-те години. Участието на камуфлажните сили в 21 интервенции за илюзия на съперника е избавило живота на доста бойци.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР